igaranti

5 pratik, sağlıklı ve süper lezzetli sıcak sandviç tarifi


11 Kasım 2018

Dışarıdan çıtır çıtır içeriden yumuşacık, üzerinde sıcacık dumanı tüten bir sandviçe kim hayır diyebilir ki? Havalar soğurken içindeki peynirle birlikte kalbini de eriten bu sıcak sandviçlerle avcunu da mutfağını da sıcacık yap.

 

1- Yeşilin 3 tonu

Bu sandviç ilhamını doğadan alıyor. O yüzden içinde yeşilin üç harika tonu var. Tabii ekmek de önemli. Ekmek ağzımıza giren onlarca şahane malzemenin taşıyıcısı. Nakliye onda, organizasyon onda, tatları birleştirme görevi onda… Biz bu sandviçte tam tahıllı bir ekmek kullanmanı öneriyoruz.

Malzemeler:

  • 2 dilim tam tahıllı tost ya da sandviç ekmeği
  • 2-3 kaşık fesleğenli pesto
  • 2 dilim kaşar peyniri (dilersen mozarella da olur)
  • Bir parça keçi peyniri
  • Bir tutam ıspanak
  • ¼ avokado
  • 1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:

  • Ekmeklerin her ikisine de fesleğenli pestodan sür. Eğer evde pesto değil de fesleğenin kendisi varsa o da olur. Ekmeklere bir parça sarımsak sürerek de benzer bir tat elde edebilirsin.
  • Ekmeklerden birinin üzerine kaşar ve keçi peynirini, dilimlediğin avokadoları, biraz da ıspanak yaprağını ekle ve diğer dilimi üzerine kapat.
  • Sonra bir tavaya zeytinyağını koyup altını orta derecede aç.
  • Üzerine sandviçini de koy, arada bir elinle bastırarak her iki yüzü de altın sarı rengini alana dek ısıt.
  • Oh, afiyet bal şeker olsun!

Yancı önerisi: Bir dilim limonlu sade soda

2- Karnabahar ekmekli çıtır sandviç

Ekmek yerine sağlıklı bir alternatif kullanmak istiyorsan tam yerine geldin. Bu sandviçin süperstarı karnabahardan yapacağın ekmek.

Malzemeler:

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 2 yumurta
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam dereotu
  • Bir tutam tuz ve karabiber
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 dilim cheddar peyniri

Yapılışı:

  • Karnabaharı doğrayıp bir miktar suda 5 dakika haşla.
  • Haşlanmış karnabaharı rondodan geçirip suyunu süz ve içine yumurta, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiberi ekleyip hamur kıvamına gelene dek karıştır.
  • Karışımdan mandalina büyüklüğünde toplar yapıp pişirme kağıdı serdiğin tepsiye yerleştir. Her bir topu üzerine elinle bastırarak yuvarlak şekilde yay. (Muhtemelen 4 dilim çıkacaktır.)
  • Karnabahar toplarını önceden ısıttığın 200 derece fırında 10 dakika pişir.
  • Fırından çıkardığın ekmeklere tereyağı sürüp hiç bekletmeden aralarına cheddar peyniri yerleştir.
  • Sandviçine dilediğin kadar kat çık ve afiyetle ye!

Yancı önerisi: Domates çorbası

3- Domatesli, kaşarlı, sarımsaklı, açık, net ve kararlı sandviç

Bu sandviç kim olduğunu, nereden geldiğini, hayattan ne istediğini bilen dümdüz bir sandviç. Onda yalan dolan yok, gizlisi saklısı hiç yok, ne görüyorsan o!

Malzemeler:

  • 2 büyük dilim ekşi mayalı ekmek
  • 4 dilim domates
  • 4 dilim kaşar peyniri
  • 1 diş sarımsak
  • Birkaç yaprak taze fesleğen
  • Bir tutam kuru biberiye
  • 1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:

  • Sarımsakları dövüp ekmeklerin üzerine bir kaşık zeytinyağı ile birlikte sür.
  • Üzerlerine önce kaşar peynirlerini sonra da domates dilimlerini koy, sonra da bir miktar biberiye serp.
  • Üzerlerini açık bırakarak fırına girebilen bir tavaya yerleştir (mümkünse demir döküm) ve önceden ısıttığın 180 derecelik fırında peynirler eriyene dek (yaklaşık 10 dakika) pişir.
  • Fırından çıkardığın ekmeğin üzerine ince ince kıydığın fesleğenleri ekle.
  • Sonra yeme de yanında yat. (…ki bu imkansız, evet.)

Yancı önerisi: Senin yaptığın bir bardak ayran

4- Mantarlı maydanozlu sandviç

Bu sandviç hiç et içermeden protein şov yapıyor. Çünkü içinde en iyi bitkisel protein kaynağı mantar var!

Malzemeler:

  • Yarım baget ekmek
  • 150 gram mantar
  • 3 dilim cheddar ya da kaşar peyniri
  • 2 diş sarımsak
  • Taze fesleğen
  • Kuru biberiye
  • 1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:

  • Mantarları dilimleyip zeytinyağı eklediğin bir tavada suyunu çekinceye dek sotele.
  • Sonra sarımsakları, tuz ve karabiberi ekle.
  • Mantarı ateşten alınca üzerine ince ince kıydığın fesleğenleri de ekle.
  • Baget ekmeğini ikiye ayırıp üzerine önce peyniri sonra da mantar soteyi koyup 180 dereceye ısıttığın fırında 5 dakika pişir.
  • Çıktığında nasıl koktuğuna inanamayacaksın!

Yancı önerisi: Bir bardak portakal dilimli limonata

5- Philly cheese steak sandviç

Bu listede klasiklere de yer var ve Philly cheese steak bir klasik klasik. O zaman hadi işe koyulalım.

Malzemeler:

  • Büyük sandviç ekmeği
  • 1 orta boy beyaz soğan
  • 200 gram dana antrikot
  • 2 dilim cheddar peyniri
  • Bir kaşık terayağı
  • Bir miktar toz esmer şeker
  • Bir tutam kekik
  • Bir tutam tuz ve karabiber

Yapılışı:

  • Soğanı şeritler halinde kes ve tereyağı ve soğanlarla birlikte tavaya alıp sotele.
  • Bu iki malzeme iyice karıştıktan sonra şekeri de ilave ederek soğanı karamelize et. Şeker yanmaya başladığında tavaya birkaç yemek kaşığı su ekleyerek soğanı daha kolay karamelize edebilirsin.
  • Soğanların rengi değişince içine şeritler halinde kestiğin dana antrikotu, tuzu ve karabiberi ekle ve yüksek ısıda pişir. Gerekirse arada birkaç kaşık su ekle.
  • Pişen eti üzerine taze ya da kuru kekik ekleyerek dinlendir.
  • Sandviç ekmeğini fırında ya da tost makinesinde bir süre ısıt. Sonra içine önce cheddar peynirini, ardından da etli karışımı ekle.
  • Afiyet olsun!

Yancı önerisi: Fırında patates